#1

Πώς προβλέπεται νομοθετικά η ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων των πολυκατοικιών?

 

Νεοσ οικοδομικοσ κανονισμοσ : ΦΕΚ 79/2012

Άρθρο 10 : Κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές

5. Επιτρέπεται η ενοποίηση των υποχρεωτικών ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων ενός οικοδομικού τετραγώνου ή μέρους του, προς κοινή χρήση των ενοίκων του οικοδομικού τετραγώνου ή μέρους του, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα κυριότητας.

6. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται απόφαση πλειοψηφίας της συνέλευσης των ιδιοκτητών των ακινήτων που βρίσκονται στο οικοδομικό τετράγωνο, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία του 66% των ψήφων του κάθε οικοπέδου, και με την οποία καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και ο τρόπος ενοποίησης, διαμόρφωσης και χρήσης των ακάλυπτων χώρων,καθώς και τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής προσπέλαση στους χώρους αυτούς.

 

#2

Χαρακτηρισμοσ χωρου

 

Η ενοποίηση δύο ή περισσότερων ακάλυπτων χώρων που συνορεύουν θα δημιουργήσει ένα χώρο κοινής χρήσης για τους κατοίκους των αντίστοιχων πολυκατοικιών, ένα χώρο αναβαθμισμένης αισθητικής αλλά και περιβαλλοντικής ποιότητας!

#3

ΜΕ τι κριτηρια θα γινει η διαμορφωση των ακαλυπτων;

Στο συμμετοχικό εργαστήριο που θα διοργανωθεί, νέοι αρχιτέκτονες θα σε βοηθήσουν να φανταστείς τις ιδέες σου στο χώρο! Με υλικά όπως τα σκίτσα και οι μακέτες, θα συναποφασιστεί ο τρόπος διαμόρφωσης και τα σενάρια χρήσης του ενοποιημένου ακάλυπτου χώρου!

#4

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ;

Τα αποτελέσματα του ανοικτού καλέσματος θα αξιολογηθούν με στόχο να ταυτοποιηθεί το πιλοτικό οικοδομικό τετράγωνο που θα συμμετάσχει στο εργαστήριο της ενοποίησης, και να βρεθούν οι πλέον ενδιαφερόμενοι κάτοικοι, οι “πρέσβεις” της ιδέας στην κοινότητά τους. Παράλληλα, θα μελετηθούν και οι αρχιτεκτονικές ποιότητες και χαρακτηριστικά των πολυκατοικιών και των ακαλύπτων σε σχέση με τις δυνατότητες παρέμβασης (αποτύπωση, μακέτα, αξιολόγηση). Παράλληλα θα εντοπιστούν ειδικοί σε πιο τεχνικά θέματα (διαχείριση νερού, γεωπονία, νομικά θέματα) που ενδιαφέρονται να τροφοδοτήσουν το εργαστήριο με ειδικές γνώσεις.